понеділок, 14 січня 2013 р.

В Україні зняли фільм про репресованих бандуристів та лірників

 Джерело: День


Фото зі сторінки фільму у Facebook

Режисер Олесь Санін завершив зйомки нового художнього фільму «Поводир, або Квіти мають очі», який розповідає про трагічні події 1934 року: про розстріл 200 українських кобзарів та лірників.

У стрічці сліпих кобзарів зіграли як професійні актори, так і  пересічні незрячі люди, яких відібрали для зйомок у кількох українських містах.

В основу сюжету покладений реальний факт 1934 року, коли всіх кобзарів та лірників етнографічна комісія Академії наук УРСР запросила на з'їзд до Харкова з нагоди Республіканської олімпіади міста і села. Однак насправді 200 музикантів завезли до лісуі розстріляли.

У фільмі американський підприємець Майкл Шемрок разом із своїм десятирічним сином Пітером приїжджає до Харкова, щоб обміняти трактор на зерночерез економічні труднощі в США. Він стає «американським комуністом» і лишається жити в Україні. Незабаром він натрапляє на секретні документи про репресії в Україні. Через що його вбивають,а син змушений тікати: йому допомагає сліпий бандурист Іван Кочерга.
Маленький хлопчик стає єдиним живим свідком подій під Харковом, коли в лісі страчують і Кочергу.

Сина американця, який став жертвою радянської репресивної системи, зіграв правнук відомого політичного в’язня радянських концтаборів Михайла Сороки. В епізодах задіяні також відомий актор Федір Стригун, поет Олександр Ірванець, співачка Джамала.

За матеріалами Волинь Post