понеділок, 22 квітня 2013 р.

Українські народні «псальми»

Автор: Джерело: Orthodox.fm



У Люблині 21 квітня відбувся концерт українських народних «псальмів» у виконанні ансамблю «Хвиля». «Псальмами» називають народні пісні релігійного змісту, завдяки яким біблійні образи ставали зрозумілішими, ближчими людям. Присутні почули 6 пісень («Летять голуби», «Що за народ», «Помишляйте, чєловєци», «Не внивай душе моя», «Чіловічє божественной», «На Сиянській горі») які традиційно виконуються на Сході України, та на закінчення 1 сербську пісню («Не плачи мати Марија»). Концерот відбувся у прицерковній світлиці православної парафії свт. Петра (Могили).

Download

суботу, 20 квітня 2013 р.

Розумна, але бідна: Корреспондент склав портрет України в найбільш значущих рейтингах світу

Джерело: Корреспондент

Новини бізнесу - Економічні новини - Рейтинг - економіка - Розумна, але бідна: Корреспондент склав портрет України в найбільш значущих рейтингах світу 
Україна перебуває серед останніх у галузі дотримання прав власності АР

Розумна, але бідна, безпечна, але корумпована, з величезним ринком і мізерними можливостями для розвитку бізнесу і особливо особистості. Такою постає Україна після аналізу двох дюжин найбільш значущих міжнародних рейтингів, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.

Видання пише, що більшість українців оцінили в 5,1 бала з десяти своє життя в Україні. Про це свідчать дані Індексу людського розвитку (ІЛР), оприлюдненого в березні Програмою розвитку ООН (ПР ООН).

У цьому щорічному рейтингу держав, ранжируваних за рівнем можливостей для розвитку особистості, Україна також посіла посередню позицію: 78-е місце з 187. З усіх країн регіону Європа та Центральна Азія, до яких ООН відносить Україну, нижче розташувалися тільки Боснія і Герцеговина, Азербайджан, Вірменія та Туреччина. Хоча в останній валовий національний дохід (ВНД) на душу населення вдвічі вищий від українського - $13,7 тис. проти $6,4 тис.
Аналогічне місце відвели Україні і в рейтингу процвітаючих країн Legatum Prosperity Index: займаючи 71-й рядок з 142, зі східноєвропейських країн батьківщина обганяє лише Македонію (75) і Молдову (84).

У цілому Корреспондент проаналізував позиції своєї країни в 24 найбільш значущих світових рейтингах, привласнюючи за кожен з них від одного до п'яти балів - залежно від того, наскільки високо держава перебуває у списку. Будь Україна ученицею, вона отримала б трійку з мінусом: середня оцінка склала 2,5 бали.

"Досі мені не вдалося виразно пояснити жодному іноземцю, чому настільки багата країна, країна з настільки освіченими й працьовитими людьми опинилася на периферії Європи", - узагальнює положення України в більшості рейтингів Людмила Шангіна, директор соціальних програм Центру Разумкова.
С
тарший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна та старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський малює сучасний портрет України: богатир зі зламаною ногою, чиї сили незатребувані через необхідність вилікувати травму, - майже билинний Ілля Муромець на печі.

Разом з CASE експерт щорічно проводить опитування українських топ-менеджерів для Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), на основі якого ВЕФ визначає місце України у своїх рейтингах, таких як Індекс глобальної конкурентоспроможності, Доповідь про можливості для торгівлі, Глобальний індекс гендерної нерівності.

Дубровський ставить діагноз Україні без вагань: її "зламана нога" - державні та ринкові інститути, чия ефективність падає з року в рік і найбільш відчутно погіршує потенціал країни.
Так, якщо в Індексі глобальної конкурентоспроможності Україна в цілому виглядає середнячком (73-е місце з 144), то кілька десятків складових цього індексу відкидають її далеко назад.
Країна перебуває серед останніх у галузі дотримання прав власності, ефективності правового поля у врегулюванні спорів, а також ступеня обтяжливості податкових процедур. Ці фактори зводять нанівець всі переваги держави, констатують експерти.

Як освіта та інтелектуальні здібності витягають Україну у світових рейтингах і чому наша країна досі залишається аутсайдером всіляких світових рейтингів, читайте у свіжому №15 журналу Корреспондент від 19 квітня 2013 року.
За матерiалами: Корреспондент.biz

вівторок, 16 квітня 2013 р.

В Інтернет викладено карти України (Русі) XVI-XVIII сторіч. ФОТО


З'явився сайт Vkrainа - мультимедійна онлайн-презентація, створена на основі приватної колекції європейських мап XVI-XVIII ст. Колекціонер оцифрував частину своєї колекції старовинних мап, що стосуються території сучасних українських земель.

"Запрошуємо розпочати подорож українськими землями, що в різні часи називалися європейцями Sarmatia, Rvssia, Rossia Rossa, Pays des Cosaques, Terra Cosacurrum, Vkraina, - йдеться на стартовій сторінці. - За сотні років їм вдалося зберегти свою ідентичність і об’єднатися в єдину велику та неподільну Україну, якою ми знаємо її тепер".

Онлайн-презентацію створено на основі приватної колекції Андрія Осадчука, члена правління компанії "Київстар".

Колекціонер надав компанії дозвіл на оцифрування частини своєї колекції, яка наразі налічує близько 200 оригінальних старовинних мап, що стосуються території сучасних українських земель.

 Стартова сторінка

XVI–XVIII ст. — золота доба розвитку нової європейської картографії. В цей час географічні карти мали не лише практичне застосування в освіті та військовій справі, а також відповідали за формування політичного, культурного, географічного образу держави та створювались як окремі мистецькі твори.

Вигляд меню

Кожна мапа — це особливий погляд європейців на територію тогочасної України з усім різноманіттям її поділу, кордонів і назв: від найдавнішого уявлення Птолемея про Сарматію до детального опису України на мапах французького військового інженера Ґійома Левассера де Боплана.

Адреса колекції карт - Vkraina.com.

На сторінках сайту розміщено 34 спеціально відібрані карти у чіткій хронологічній послідовності. До кожної карти колекціонер надав авторські коментарі, які об’єднуються у стислу історію картографування земель України XVI–XVIII ст.

Крім авторських коментарів, добре було би побачити і зауваження фахівців. Бо ось тут, приміром, коментар "Позначено Вишгород, але Києва немає" не відповідає дійсності

Інтернет-користувач може прослідкувати, як змінювалося європейське сприйняття формування, розвитку і статусу українських земель упродовж XVI-XVIII ст.

 Київ написано народною латиною - Chiovia 

Колекція формувалася більше п’яти років, переважна більшість її предметів повернулася в Україну з Європи та США.

Дивіться також:

На мітинг "жертв УПА" прийшли мертві НКВДисти, щоб розповісти про свої злочини

Джерело: День  Коментарі

Біля пам´ятника Миколі Ватутіну в Маріїнському парку сьогодні  вшановували пам´ять жертв УПА. Організатори акції - Всеукраїнський рух «Молодіжна єдність», Міжнародна громадська організація «Вірне козацтво» та громадська організація «Оплот». Про це йдеться на сайті організаторів.

Підтримати мітингувальників прийшли свободівці, котрі переодягнулися у військову форму тих часів, розфарбували обличчя під небіжчиків з місією, щоб розповісти правду, як НКВДисти самі вбивали, катували, грабували, передають Коментарі.

За словами організаторів 16 плакатів фотовиставки документально розкажуть про «звірства УПА». Серед експонатів - внутрішній документ зі списком тортур, рекомендованих до використання нібито щодо земляків. Всього - 135 видів.






Проросійські активісти під охороною міліції "евакуювали" з Києва свою виставку про "жертв" ОУН-УПА

Джерело: Тиждень.UA

15 квітня в Києві, біля пам'ятника командувачу Першим українським фронтом, генералу армії Ніколаю Ватутіну відбулася виставка, присвячена жертвам ОУН-УПА і приурочена до річниці смерті генерала. Виставку організували харківські громадські організації «Оплот» і «Молодіжна єдність».

Нагадаємо, що фотовиставку, яку нині покажуть у Києві, в Маріїнському парку, в минулому році вже бачили харків´яни. Вона викликала багато суперечок і 7 актів вандалізму. Один раз її навіть відновлювали з нуля. 15 квітня в Києві, біля пам'ятника командувачу Першим українським фронтом, генералу армії Ніколаю Ватутіну відбулася виставка, присвячена жертвам ОУН-УПА і приурочена до річниці смерті генерала. Виставку організували харківські громадські організації «Оплот» і «Молодіжна єдність». Експозиція складалася із 12 щитів з фотографіями солдатів нацистської Німеччини і української дивізії СС «Галичина», а також трупів, позначених як «жертви звірств ОУН-УПА». Самі ж воїни ОУН-УПА були відображені лише на фотографіях одного стенду без жодних підписів. Виставку охороняли близько сотні людей спортивної статури, пише «КоммерсантЪ-Украина». Незабаром, після відкриття біля стендів з'явилися близько 50 представників ВО «Свобода». Двоє націоналістів одягли на себе форму

співробітників НКВД, зображуючи «примар чекістів». Вони назвали організаторів виставки «своїми синками». «Це провокатори! Зніміть форму!», – кричали активісти «Оплоту». «Мені батюшка Сталін її подарував, вона в пеклі дуже почесна, ми тільки звідти», – іронізували у відповідь націоналісти. Між опонентами зав'язалася коротка бійка, яку, втім, негайно припинила міліція. На прилеглій вулиці чергували шість міліцейських автобусів, два автозаки і близько сотні бійців «Беркуту». Націоналісти і їхні супротивники не змогли подолати міліцейський кордон. Їм залишалося лише перекрикуватися через оточення, називаючи одне одного то «фашистами», то «кремлівськими холуями». «Ці фотографії не мають нічого спільного з діяльністю ОУН-УПА, а зображені на них жертви – це люди, замучені НКВС і фашистами», – розповідав журналістам народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко. У підсумку, на виставці, присвяченій жертвам УПА, за кілька годин не побував жоден відвідувач. Близько другої години дня організатори згорнули стенди, сіли в автобуси і поїхали в супроводі міліцейських автомобілів.


четвер, 11 квітня 2013 р.

"Газпром", крім газу, просуває в Україні російську

Джерело: Українська правда


Російський "Газпром" взявся за підтримку російської мови в Україні.

Про це в інтерв'ю виданню Правда.Ру повідомив російський посол в Україні Михайло Зурабов.
"Я обізнаний про те, що колеги з "Газпрому" зараз мають намір більш активно втягувати Україну в програму дистанційного навчання, у тому числі й по російській мові", - сказав він.

"У компанії вважають, що якщо щодо регіонів Російської Федерації програма "Спорт — дітям" є для неї пріоритетною, то в країнах СНД, де є присутнім "Газпром", підтримка російський мови — це одне з важливих гуманітарних завдань", - пояснив він.

Крім того, Зурабов відзначив, для Росії підтримка російський мови в Україні стала пріоритетом.

"В останні роки державна програма підтримки російської мови перетворилася в пріоритет у роботі структур Росспівробітництва, у першу чергу, у країнах СНД. Разом з тим, не тільки Росспівробітництва докладає зусиль у просуванні програм підтримки російської мови в закордонних країнах і на Україні", - сказав він.

"Я повинен відзначити й низку суспільних, неурядових організацій, в цьому досягли успіху. Наприклад, таку вже досить авторитетну структуру як "Російський мир", яка в останні роки зуміла наростити свою присутність, насамперед, завдяки тому, що була видана низка посібників і підручників для шкіл і дитячих садків", - додав Зурабов.

"Минулого року кількість шкіл в Україні, які були охоплені цими програмами, уже обчислювалося десятками. У російськомовних регіонах країни - Харківській, Донецькій областях і на півдні України, досить високий відсоток шкіл, які одержали ці програми, і це, безумовно, позитивна тенденція", - додав засіл.

За його словами, ще одним напрямком програми, є питання перепідготовки вчителів.

"Це вкрай важливий аспект, оскільки, навіть якщо зараз ми зуміємо активізувати вивчення російської мови за підтримки профільного міністерства України, то зіштовхнемося з абсолютно банальною проблемою — відсутністю педагогів. На сьогоднішній день у рамках міжрегіонального співробітництва, особливо прикордонних областей, такого роду роботу вдалося налагодити якщо не до кінця, то все-таки активізувати", - сказав він.

вівторок, 9 квітня 2013 р.

Гуртом запрошує: Літературно-мистецький вечір “Стояла я і слухала весну (за мотивами Лесі Українки)”

Джерело: Гуртом
Вечір Лесі Українки

Громадянський рух «Гуртом» та українське відділення міжнародного Пен-клубу запрошують на літературно-мистецький вечір “Стояла я і слухала весну (за мотивами Лесі Українки)” 9 квітня, вівторок, м. Київ, Будинок Вчителя (вул. Володимирська, 57) початок о 18.00

Леся Українка – це українська модерна культура. Це шляхетність. Це Європа. Епоха Лесі Українки – це остання згадка про українську аристократію. Потім її знищать.

Реалії країни, в якій ми живемо сьогодні – 100 років потому, диктують зі сторінок шкільних підручників сприйняття Леся Українки як явища монументального – але «неживого». Хоча саме вона, можливо, як ніхто інший серед українських поетів, уміла почути Весну – словами Євгена Сверстюка –  «те, що будить людину та творчі сили в ній».

апрошуємо Вас зустріти Весну – в усіх сенсах цього слова – з поезією Лесі Українки.


Вхід вільний
 Контакти: Олександра (067 449 48 39), Марія (067 246 43 43) ccl.org.ua@gmail.com
Контактна електронна адреса громадянського руху Гуртом: hurtom.ruh@gmail.com

Церков у Бусовиську

 Джерело: Щоденні рехвлексії

Бусовисько - то село на Львівщині. Кажут, цей храм з'явився на світ Божий ще у кінци ХVIII в. Нарекли його на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Представлені знимки зроблено в першій половині 1940-х. Для порівняння, за лінком зображення теперішнього вигляду споруди, яке яскраво ілюструє новомодні тенденції храмової "реставрації" на вкраїнських теренах...



неділю, 7 квітня 2013 р.

ЯНУКОВИЧ ПОМИЛУВАВ ЛУЦЕНКА



Президент Віктор Янукович підписав указ про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука.

14:28 Луценко у телефонному включенні на мітингу опозиції підтримав тактику опозиційних сил.

14:09 Захист Луценка має намір домагатися його повної реабілітації, повідомив адвокат екс-міністра Ігор Фомін.

13:48
Фесенко, Карасьов та Доній прокоментували звільнення Луценка.

13:28
 Луценко виїхав із Менської колонії й може взяти участь у мітингу опозиції, написав на своїй сторінці в Facebook нардеп від "Батьківщини" Олександр Бригинець.

12:38
Комісія при президентові у питаннях помилування, приймаючи рішення внести пропозицію про помилування Луценка, виходила з питань необхідності послідовної реалізації політики декриміналізації й гуманізації законодавства, повідомила член Комісії Олена Лукаш.

12:14
 Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле вітає рішення Януковича помилувати Луценка та Філіпчука: "Я вітаю рішення президента України помилувати Луценка і Філіпчука. Це - перший, але важливий крок, спрямований на вирішення проблеми виборчого правосуддя".

Також звільнення Луценка привітала прес-служба "Батьківщини" та лідер "УДАРу" Віталій Кличко.

11:07
Представник Луценка в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко вважає, що Луценко "нарешті повертається до політичного життя України та навіть при бажанні може балотуватися в президенти". Вона також вважає, що Янукович може помилувати екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

10:17
 Указ президента про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука було виконано в повному обсязі, заявила прес-служба Державної пенітенціарної служби.

09:40
 Прес-служба президента повідомила, що Янукович помилував шість засуджених, в тому числі Луценка та Філіпчука.

Відповідні пропозиції главі держави внесла Комісія при президентові у питаннях помилування.
Згідно з указом від 7 квітня, Луценка звільнено від подальшого відбування основного покарання, а Філіпчука – від основного та додаткових покарань. Указ набирає чинності з дня його підписання.

Як повідомлялося, з проханням про помилування Луценка до президента звернулася уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.
Також щодо помилування колишнього міністра внутрішніх справ до Януковича звернулася Наглядова місія Європейського парламенту у складі Пета Кокса та Александра Кваснєвського.
До президента також надійшло звернення Філіпчука з проханням про його помилування.

понеділок, 1 квітня 2013 р.

З Днем народження, Микола Васильович!

Сьогодні не просто день, коли люди раптом згадують, що у них є (або принаймі повинно десь бути) почуття гумору, а тому з усіх сил намагаються пожартувати над оточуючими.

Сьогодні День народження найдивнішого українського письменника Миколи Васильовича Гоголя - генія, пересмішника, чарівника і субтильного мрійника!