вівторок, 17 листопада 2015 р.

Московський патріархат канонізував останнього українського отамана

Джерело: Еспресо.TV

Фото: status-ua.com.ua

Українська Православна Церква Московського патріархату приєднала до лику святих останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського
Про це повідомляє прес-служба УПЦ МП, передає Еспресо.TV.
"Священний Синод 23 грудня розглянув рапорт голови Синодальної комісії з канонізації святих архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна, на основі чого благословив місцеве прославлення та шанування в межах Запорізької єпархії останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського", - йдеться у повідомленні.
Також були затверджені молитви Калнишевському, його іконописне зображення і день його пам'яті - 31 жовтня за старим стилем і 13 листопада - за новим.
Нагадаємо, Українська Православна Церква Київського патріархату канонізувала Петра Калнишевського ще в 2008 році.
У 1775 році після облоги російським військом Січі 85-річний Калнишевський був заарештований і спочатку утримувався в Москві, в конторі Військової колегії, а потім був відправлений до Соловецького монастиря, де провів близько 28 років у холодній камері розміром 1 на 3 м.
Калнишевського випускали з камери на свіже повітря тільки три рази на рік: в дні свят Різдва, Великодня і Преображення.
Після помилування російським імператором Олександром, Калнишевський у віці 110 років, будучи практично сліпим, не захотів повертатися на батьківщину і залишився в монастирі, де помер через три роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар