суботу, 24 вересня 2011 р.

Флешмоб «Пікнік на узбіччі»: позбавити «вулицю художників» від всього зайвого

Сидіти в місцях несанкціонованих для сидіння, співати в місцях несанкціонованих для співів, шуміти в місцях несанкціонованих для шуму і цим всім санкціонувати ренесанс узвозу як «нашого Монмартру».

В неділю 25-го о 12-00 на Андріївському узвозі відбудеться подія у жанрі відвоювання публічного простору. Організатор дійства пропонує перетворити сонну і ранкову недільну вулицю на осередок свята. Гул моторів – сховати за музикою, на місцях припаркованих джипів – розташувати дубові кресла, розкласти різнокольорові простирадла і книги. Сидіти в місцях несанкціонованих для сидіння, співати в місцях несанкціонованих для співів, шуміти в місцях несанкціонованих для шуму і цим всім санкціонувати ренесанс узвозу як «нашого Монмартру».
Ідея в тому, щоб відновити занедбаний статус узвозу, заново повірити в те, що це одне з найбільш душевних місць Києва, переконати в цьому себе та інших. Що потрібно для цього зробити? Втілити матіссівський принцип і позбавити «вулицю художників» від всього зайвого. Згуртуватися і домогтися заборони в'їзду на цю вулицю автомобілів, а також випередити амбіції будівельників щодо неї.

Змістом акції буде ігровий супротив агресивним спробам сучасників позбавляти Андріївський його особливого історичного сенсу. Тривалий час узвіз перебуває в стані перманентної реконструкції, котра, як відомо, часто існує симптомом побудови бізнесово-офісних центрів. Тому тема недільного зібрання – захист узвозу від потенційної зміни його обличчя через засилля новобудов та активність автотранспорту. Форма акції – флешмоб, а отже це напівтаємне зібрання, організація несподіванки, створення публічного сюрпризу.

Назва акції – «Пікнік на узбіччі». Натхненниця події Марія Лебедєва розповідає, що вигадала цей намір випадково гуляючи з подругою вздовж набережної та шукаючи місця, де можна було б перекусити на свіжому повітрі, в підсумку стомившись, вона просто сіла на асфальті посеред Рибацького острову.

А ще кажуть, в неділю буде тепло.

Джерело: Велика Ідея

Немає коментарів:

Дописати коментар