суботу, 20 квітня 2013 р.

Розумна, але бідна: Корреспондент склав портрет України в найбільш значущих рейтингах світу

Джерело: Корреспондент

Новини бізнесу - Економічні новини - Рейтинг - економіка - Розумна, але бідна: Корреспондент склав портрет України в найбільш значущих рейтингах світу 
Україна перебуває серед останніх у галузі дотримання прав власності АР

Розумна, але бідна, безпечна, але корумпована, з величезним ринком і мізерними можливостями для розвитку бізнесу і особливо особистості. Такою постає Україна після аналізу двох дюжин найбільш значущих міжнародних рейтингів, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.

Видання пише, що більшість українців оцінили в 5,1 бала з десяти своє життя в Україні. Про це свідчать дані Індексу людського розвитку (ІЛР), оприлюдненого в березні Програмою розвитку ООН (ПР ООН).

У цьому щорічному рейтингу держав, ранжируваних за рівнем можливостей для розвитку особистості, Україна також посіла посередню позицію: 78-е місце з 187. З усіх країн регіону Європа та Центральна Азія, до яких ООН відносить Україну, нижче розташувалися тільки Боснія і Герцеговина, Азербайджан, Вірменія та Туреччина. Хоча в останній валовий національний дохід (ВНД) на душу населення вдвічі вищий від українського - $13,7 тис. проти $6,4 тис.
Аналогічне місце відвели Україні і в рейтингу процвітаючих країн Legatum Prosperity Index: займаючи 71-й рядок з 142, зі східноєвропейських країн батьківщина обганяє лише Македонію (75) і Молдову (84).

У цілому Корреспондент проаналізував позиції своєї країни в 24 найбільш значущих світових рейтингах, привласнюючи за кожен з них від одного до п'яти балів - залежно від того, наскільки високо держава перебуває у списку. Будь Україна ученицею, вона отримала б трійку з мінусом: середня оцінка склала 2,5 бали.

"Досі мені не вдалося виразно пояснити жодному іноземцю, чому настільки багата країна, країна з настільки освіченими й працьовитими людьми опинилася на периферії Європи", - узагальнює положення України в більшості рейтингів Людмила Шангіна, директор соціальних програм Центру Разумкова.
С
тарший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна та старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський малює сучасний портрет України: богатир зі зламаною ногою, чиї сили незатребувані через необхідність вилікувати травму, - майже билинний Ілля Муромець на печі.

Разом з CASE експерт щорічно проводить опитування українських топ-менеджерів для Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), на основі якого ВЕФ визначає місце України у своїх рейтингах, таких як Індекс глобальної конкурентоспроможності, Доповідь про можливості для торгівлі, Глобальний індекс гендерної нерівності.

Дубровський ставить діагноз Україні без вагань: її "зламана нога" - державні та ринкові інститути, чия ефективність падає з року в рік і найбільш відчутно погіршує потенціал країни.
Так, якщо в Індексі глобальної конкурентоспроможності Україна в цілому виглядає середнячком (73-е місце з 144), то кілька десятків складових цього індексу відкидають її далеко назад.
Країна перебуває серед останніх у галузі дотримання прав власності, ефективності правового поля у врегулюванні спорів, а також ступеня обтяжливості податкових процедур. Ці фактори зводять нанівець всі переваги держави, констатують експерти.

Як освіта та інтелектуальні здібності витягають Україну у світових рейтингах і чому наша країна досі залишається аутсайдером всіляких світових рейтингів, читайте у свіжому №15 журналу Корреспондент від 19 квітня 2013 року.
За матерiалами: Корреспондент.biz

Немає коментарів:

Дописати коментар